To najdôležitejšie z diania na realitnom trhu v roku 2019

Záver roka už tradične patrí rekapitulácii najdôležitejších udalostí na realitnom trhu v uplynulom období. Inak tomu nie je ani tento rok, ktorý opäť priniesol hneď niekoľko zaujímavých čísel, míľnikov a zákonov.

475902405

Stavebné sporenie opäť menej atraktívne

Nebolo to prvýkrát, čo sa podmienky stavebného sporenia zhoršili. S príchodom roka 2019 však produkt stratil atraktivitu v očiach mnohých žiadateľov. Okrem zníženia štátnej prémie z 5 % na 2,5 % z ročného vkladu bol stanovený aj príjmový strop pre jej získanie. Po novom sa vyplatí iba sporiteľom, ktorých mesačný príjem nepresahuje 1,3-násobok priemernej mzdy.  

Realitný barometer prekonal 1700 € za m²

Hodnota realitného barometra je tradičným ukazovateľom vývoja na bytovom trhu. Jedná sa o priemernú cenu bytov v krajských mestách. Tá už v 1. štvrťroku prekonala hranicu 1700 € za m², keď sa vyšplhala na úroveň 1730 € za m².V ďalších kvartáloch sa jej hodnota naďalej zvyšovala.

Najvyššia dostupnosť bývania v histórii

Pretrvávajúci rast cien síce na prvý pohľad vyvoláva dojem, že bývanie je menej dostupné, no vďaka rastúcim príjmom a ďalšiemu poklesu úrokov hypoték je to naopak. Kupujúci, ktorých príjem dosahoval v úvodnej polovici roka aspoň úroveň priemernej mzdy, si mohli s pomocou hypotéky dovoliť byt s najväčšou výmerou v histórii samostatného Slovenska. To však platilo v celoštátnom meradle. Napríklad dostupnosť bývania v Bratislave bola jedna z najnižších.

Štát zaviedol dotácie na pasívne domy

Aj v roku 2019 sa poskytovalo niekoľko druhov príspevkov pre majiteľov rodinných domov. Novinkou sa stalo zavedenie dotácie na domy s nulovou spotrebou energie. Štátny príspevok vo výške 8000 € sa začal poskytovať v rámci v marci schválenej novely zákona o energetickej hospodárnosti budov.  

Sprísnenie podmienok na hypotrhu

Sprísňovanie podmienok na trhu s úvermi, ktoré prebiehalo postupne v jednotlivých etapách, vyvrcholilo v polovici roka. Od júla mohli banky poskytovať už len 20 % hypoték s pomerom LTV nad 80 % a len 5 % hypoték pre žiadateľov, ktorých zadlženosť dosahovala viac ako 8-násobok celkových ročných príjmov.

Návrat mladomanželských pôžičiek

1. júl nepatril iba zmenám na trhu s úvermi. S príchodom 2. časti roka vstúpili do platnosti aj mladomanželské pôžičky. Tie sa vrátili na scénu po 30 rokoch, no kvôli istým obmedzeniam pre žiadateľov o ne vôbec nebol záujem. Ešte pred koncom roka 2019 tak poslanci pristúpili k úprave podmienok, po ktorej má byť pôžička od 1. januára o čosi dostupnejšia.

Nivy Tower sa stala najvyššou budovou

Rebríček najvyšších budov Slovenska sa mal pôvodne prepísať v roku 2019, čo sa napokon aj podarilo. 125-metrovú Nivy Tower síce ešte čakajú záverečné práce, no veža je už v podstate hotová. Pred niekoľkými týždňami boli predstavení aj prví nájomcovia, ktorým má byť nová najvyššia budova Slovenska už čoskoro sprístupnená.

Staršie byty v BA zdraželi o vyše 14 %

Dopyt po bývaní v hlavnom meste dosahoval vysoké hodnoty po celý rok. To ťahalo nahor aj ceny bytov vrátane tých starších. Ich priemerná cena sa tak mohla priblížiť už k hranici 1800 € za m². V 3. štvrťroku dokonca zaznamenala viac ako 14 % medziročný nárast, ktorý patril k najvyšším za niekoľko kvartálov v rade.

Rok 2019 prebiehal na slovenskom realitnom trhu skôr v pozitívnom duchu. Aj keď niektoré čísla zaznamenali pokles, vo väčšine zo zverejnených štatistík sa objavovali plusové hodnoty. Makléri, investori, kupujúci aj nájomníci tak môžu v nadchádzajúcich mesiacoch ťažiť práve z vývoja v uplynulom roku. V tom novom ich totiž čakajú ďalšie dôležité čísla a míľniky.

Text: Róbert Bosák
prevzaté z: www.topreality.sk

Zdroj foto: www.pixabay.com

Mohlo by sa Vám páčiť