Realitný maklér alebo svojpomocný predaj?

Je lepšie predať nehnuteľnosť sám, alebo za pomoci realitného makléra? Táto otázka trápi nie jednu osobu, ktorá sa chystá predať svoju nehnutelnosť. Poďme sa spolu pozrieť na to, čo všetko je pri predaji potrebné riešiť a či je naozaj potrebná prítomnosť odborníka.

V prvom rade začíname s fotením. Už v tomto bode sa rohoduje o tom, ako bude Vaša nehnuteľnosť pôsobiť na potenciálnych záujemcov. Na prvý pohlad to vyzerá jednoducho, no ak chcem aby inzerát zaujal čo najviac záujemcov, musím si dať záležať na uhle, kompoziícii, svetelnosti a celkovo využití priestoru na vytvorenie kvalitného obrazu. Už tu sa nám objavuje prvá myšlienka, či nie je lepšie využiť profesionála, ktorý vie ako sa má nehnuteľnosť správne nafotiť.

Nafotené máme, poďme inzerovať. Najčastejšie predajcovia využívajú realitný bazár, prípadne si dajú za okno alebo na bránu ceduľku „Na predaj“. Ak sa rozhodneme využiť realitnú kanceláriu, tá využije realitné portály, sociálne siete a rôzne ďalšie portály, aby vašu nehnuteľnosť čo najviac zviditeľnila, samozrejme za pomoci platených propagácií.

Ak využíva realitná kancelária 3D obhliadky, budú k Vám chodiť iba relevantní záujemcovia, ktorí majú skutočný záujem a chcú si nehnuteľnosť pozrieť „naživo“ a dôkladne skontrolovať. Ak takú možnosť nevyužijeme, obhliadok môže byť viac, no často s nízkou relevanciou záujemcov, čo opäť predlžuje čas predaja vašej nehnuteľnosti.

Máme záujemcu, ideme riešiť predaj. Teraz je na rade riešenie všetkých právnych úkonov. Ak sa rozhodneme pre predaj po vlastnej osi, je dôležité byť opatrný. Môže sa stať, že skončíme bez peňazí, a zároveň aj bez nehnuteľnosti. Jednoduchý predaj sa zvládnuť dá, no čo keď sa niečo zamotá? Čo potom? V tomto prípade je realitná kancelária výhodou, nakoľko zabezpečí všetky práve úkony a náležitosti. Zabezpečí bezpečnú „výmenu“ nehnuteľnosti za financie, tak aby boli obe strany chránené. O ušetrenom čase a energii nehovoriac.  

Je teda lepšie mať realitného makléra alebo nie? Za mňa určité áno, ale pozor! Nie je realitná kancelária ako realitná kancelária. Tak isto ako nie je automechanik ako automechanik. Ak by ste potrebovali opraviť svoje auto, zverili by ste ho do rúk komukoľvek? Ako dôkladne by ste si vyberali? Rovnako je to aj s výberom realitnej kancelárie. Dôkladne si vyberte komu zveríte do rúk predaj svojej nehnuteľnosti. Veď sa jedná o strechu nad hlavou a to je podľa po zdraví to najdôležitejšie.

Mohlo by sa Vám páčiť