Ceny bývania v 2. štvrťroku opäť poskočili

Slovenský realitný trh je naďalej vo veľmi dobrej kondícii. Bez problémov prežil aj koronakrízu, ktorá ho takmer vôbec neoslabila. Aspoň tak to vyplýva z nových čísel hodnotiacich vývoj cien bytov a domov za 2. štvrťrok 2020.

Zdroj: newsfounded.com 

Podľa najnovších čísel, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR (ŠÚ SR), patril 2. štvrťrok 2020 z hľadiska vývoja cien bytov a domov medzi tie lepšie. Bývanie totiž zdražovalo v obidvoch porovnaniach, v štvrťročnom aj v medziročnom. Napriek tomu, že daný rast nebol rekordný, vzhľadom na prebiehajúcu koronakrízu a jej ekonomické dopady je hodnotený ako úspešný.

Štvrťročný rast dosiahol úroveň 0,5 %

Aj keď 2. tohtoročný štvrťrok bol koronakrízou zasiahnutý podstatne viac ako ten úvodný, na cenách bývania sa to vôbec neodrazilo. V porovnaní s prvým kvartálom boli totiž ešte o niečo vyššie. Priemerne vzrástli o 0,5 %, pod čo sa podpísal rast cien novostavieb aj starších bytov a domov.

Štvrťročný rast cien bývania(2. kvartál 2020)
Nové nehnuteľnosti+ 0,6 %
Staršie nehnuteľnosti+ 0,4 %

Zdroj: slovak.statistics.sk

Medziročne bývanie zdraželo o 9,7 %

V medziročnom porovnaní sú čísla hodnotiace zdražovanie bývania omnoho vyššie. Nárast cien nemal ďaleko od dvojcifernej úrovne. S výsledkom 9,7 % sa dokonca zapíše do histórie ako jeden z najsilnejších štvrťrokov za posledné roky. Najväčšou mierou sa pod to podpísal najmä rast cien nehnuteľností na sekundárnom trhu.

Medziročný rast cien bývania(2. kvartál 2020)
Nové nehnuteľnosti+ 7,7 %
Staršie nehnuteľnosti+ 11 %

Zdroj: slovak.statistics.sk

Napísal Róbert Bosák, 03.09.2020
Prevzaté z Topreality.sk

Zdroj: slovak.statistics.sk

Zdroj foto: pixabay.com

Mohlo by sa Vám páčiť