Získať hypotéku bude znovu ťažšie

28.9.2018 – Od októbra prichádza ďalšia vlna sprísňovania poskytovania úverov. V porovnaní so súčasným stavom bude môcť menej ľudí dostať hypotéku, ktorej výška presahuje 80 percent hodnoty založenej nehnuteľnosti. Zároveň viac ľudí bude musieť spĺňať podmienku, že ich celková zadlženosť nesmie presiahnuť osemnásobok ich čistého ročného príjmu.

Banky nemôžu od júla vôbec poskytovať hypotéky, ktorých výška presahuje 90 percent z hodnoty založenej nehnuteľnosti. Každý žiadateľ o úver na bývanie tak musí mať aspoň 10 percent vlastných peňazí, alebo si ich musí zabezpečiť z iných úverov. Do konca októbra pritom platí, že podiel úverov, ktorých výška presahuje 80 percent hodnoty založenej nehnuteľnosti, môže dosahovať maximálne 35 percent.

Od 1. októbra to bude len 30 percent. K ďalšiemu obmedzeniu príde 1. januára 2019. Vtedy sa podiel úverov, ktorých výška presahuje 80 percent hodnoty nehnuteľnosti, zníži na 25 percenta. K poslednému zníženiu by malo prísť od 1. júla 2019, odkedy budú môcť banky poskytovať najviac 20 percent takýchto úverov.

„Ak sa pozrieme na priemerné ceny nehnuteľností, tak už teraz je potrebné mať pri kúpe dvojizbového bytu v Petržalke nasporených zhruba 13-tisíc eur, v Nitre 8 800 eur a v Žiline 8 500 eur. Aj to len v prípade, ak sa klient kvalifikuje na výnimku na financovanie od 80 do 90 percent hodnoty zabezpečenia. Inak je potrebné mať nasporenú dvojnásobnú sumu,” vraví hovorkyňa Tatra banky Zuzana Žiaranová.

Väčšina ľudí tak pri kúpe bytu či domu musí okrem hypotéky mať aspoň 20 percent kúpnej ceny. Aj keď mnohí ľudia v minulosti chýbajúce peniaze získavali zo spotrebného úveru, doteraz väčšinou takto potrebovali dofinancovať len desať percent ceny nehnuteľnosti.

Prísnejšie hodnotenie príjmov

Získať 20 percent vo forme spotrebného úveru už môže byť výrazne ťažšie. Banky musia vyhodnocovať, či bude klient schopný splácať úver aj pri zvýšení úrokovej sadzby a či mu zostane po zaplatení splátok dostatočná rezerva.

28.09.2018, 18:00 | Peter Csernák | © 2018 News and Media Holding

Mohlo by sa Vám páčiť