Hypotéky pre mladých ľudí zdraželi. Zarábajú na tom banky aj štát

Od začiatku tohto roka sa takmer celkom zotrel rozdiel medzi hypotékami pre mladých a klasickými hypotékami. Mladí ľudia, ktorí si vybavili hypotéku v tomto roku už od banky nedostávajú 3-percentnú zľavu z úroku (1 percento banka a 2 štát).

Úroky na hypotékach pre mladých sú už tak vysoké ako pri tých klasických. Kompenzáciou od štátu má byť odpočítateľný daňový bonus na úroky, ktorý si budú môcť mladí ľudia prvý krát uplatniť v daňovom priznaní za rok 2018 alebo v ročnom zúčtovaní u zamestnávateľa. Už dnes je však jasné, kto v skutočnosti zarobí na zmene.

V čom je zmena

Od januára štát priznáva namiesto zľavy na úroku daňovo odpočítateľnú položku. Ak si teda mladý človek požičal peniaze v rámci hypotéky pre mladých, štát mu zaplatí polovicu zo zaplatených úrokov v príslušnom zdaňovacom období. P. Kažimír však presadil aj ďalšiu zmenu – štát ešte schválil ďalší limit, ktorý osekáva daňový bonus. Úroky môžu byť najviac 400 eur ročne.

Štátny príspevok teda dlžník už nepocíti každý mesiac v nižšej splátke či v pravidelne posielanej sume príspevku na účet. Štát mu vráti časť z úrokov len raz ročne. A neurobí to automaticky, ale je s tým spojená ďalšia byrokracia. Musí podať daňové priznanie do konca marca a tam si uplatní daňový bonus na úroky tak, ako si uplatňuje dnes daňový bonus na dieťa.

 

26.09.2018, 18:35 | Zuzana Kollárová | © 2018 News and Media Holding

Mohlo by sa Vám páčiť