Plánujete kúpu nehnuteľnosti?

Kúpa bytu alebo domu je finančne náročná investícia. Pozor sa oplatí dať nielen na právny a technický stav vybranej nehnuteľnosti. Lokalita a občianska vybavenosť zohrávajú tiež dôležitú úlohuEšte pred samotnou kúpu nehnuteľnosti je potrebné mať vyriešenú otázku financovania. Dôkladne treba zvážiť, do akej výšky ste schopní splácať úver a ako to ovplyvní vašu finančnú situáciu. Na to, aby ste si spravili prehľad o cenách bytov, môžete navštíviť niektorý z realitných portálov, kde si môžete pozrieť rôzne lokality a porovnávať ceny. Získate tak predstavu o cenovej úrovni v jednotlivých lokalitách.

Ešte pred samotnou kúpu nehnuteľnosti je potrebné mať vyriešenú otázku financovania. Dôkladne treba zvážiť, do akej výšky ste schopní splácať úver a ako to ovplyvní vašu finančnú situáciu. Na to, aby ste si spravili prehľad o cenách bytov, môžete navštíviť niektorý z realitných portálov, kde si môžete pozrieť rôzne lokality a porovnávať ceny. Získate tak predstavu o cenovej úrovni v jednotlivých lokalitách.

„Neobmedzujte sa len na hodnotenie páči-nepáči, drahé-lacné. Tiež treba myslieť na to, že po kúpe môže byt vyžadovať investície, hlavne ten starší. Preto by ste sa mali pýtať na technický stav rozvodov, stúpačiek, výťahu, strechy, zateplenia, zistiť si energetický certifikát budovy a aké sú prevádzkové náklady na energie,“ uvádza analytik. Ak už máte presne vyšpecifikovanú lokalitu, kde chcete bývať, zamerajte sa na byty či domy s podobnou veľkosťou a stavom. Nezabudnite ani na občiansku vybavenosť v lokalite nehnuteľnosti.

Z právneho hľadiska je podľa analytika zase nutné preskúmať, či nehnuteľnosť kupujete od skutočného majiteľa, či je nehnuteľnosť bez tiarch, bremien alebo iných obmedzení. Výhodné je poznať aj titul nadobudnutia nehnuteľnosti predávajúceho, čo je vlastne aj súčasťou znaleckého posudku nehnuteľnosti. V prípade rodinného domu je nutné preskúmať aj stav pozemku – napr. či nad pozemkom, popri ňom alebo pod ním nevedú v nejakej časti siete, ktoré by vás mohli v budúcnosti obmedziť. Zaujímať sa treba aj o okolie, o pripravované zmeny v okolí nehnuteľnosti, dostupnosť občianskej vybavenosti. Toto všetko má a bude mať aj v budúcnosti vplyv na hodnotu nehnuteľnosti a kvalitu bývania.

Produktívny/dôchodkový vek?

Čo sa týka lokality, výber záleží na finančných možnostiach kupujúceho. „Dôležite je si premyslieť, či kupujete nehnuteľnosť „len“ na pár rokov, alebo na dlhšiu etapu svojho života. Ľudia v produktívnom veku majú iné nároky na kvalitu bývania, čo všetko im musí poskytovať, ako starší ľudia v dôchodkovom veku,“ upozorňuje analytik. Podľa možností mnohí volia radšej menší byt v dobrej lokalite, ktorá im poskytuje komfort dobrej občianskej vybavenosti, bezpečnosti a tiež času, ktorý trávia na ceste do zamestnania. “Na druhej strane sú zase tí, ktorí nezľavia svoje nároky na väčšiu rozlohu bytu a nie je pre nich podstatné, že bývajú na okraji mesta. Alebo tí, ktorí si plnia túžbu po bývaní v rodinnom dome a pri dnešných cenách nehnuteľností si nemôžu dovoliť kúpiť dom v hlavnom meste. Preto volia lokality v blízkosti Bratislavy.

Rozhoduje Doprava?

Najčastejšie je to práve doprava – množstvo času stráveného na ceste, čo ľudia zvažujú pri kúpe nehnuteľnosti. Opäť platí, že inak rozmýšľa mladý človek bez záväzkov a inak rodina s deťmi,” hovorí analytik.

Voľba lokality, samozrejme, závisí od potrieb kupujúceho – dáte prednosť väčšiemu priestoru na kraji mesta, alebo radšej menšiemu bližšie k práci alebo škole vašich detí? Vyššia cena za byt v blízkosti vašich záujmových aktivít sa vám môže zdať vysoká. Zvážiť však treba, či peniaze, ktoré ušetríte, keď kúpite byt na okraji alebo mimo mesta, nedáte za každodennú dopravu a cena oboch nehnuteľností sa tak za niekoľko rokov takmer vyrovná.

Prevzaté z byvanie pravda.sk
https://byvanie.pravda.sk/realitny-trh/clanok/491579-planujete-kupu-nehnutelnosti/
obr: ca-nextbank.ch

Mohlo by sa Vám páčiť