Realitný maklér: Zásadný prepad cien bytov v tomto roku neočakávam

Najväčší dopyt bol po bytoch, najčastejšie si ľudia hľadali nové bývanie na Družbe, záujem bol aj o Prednádražie či Linčiansku. V Piešťanoch sa predáva za rekordné ceny.

TRNAVA. Ceny nehnuteľností v Trnave v priebehu minulého roka iba rástli, čo možno pripísať zvýšenému dopytu a sprísňovaním podmienok hypotekárnych úverov.

Najväčší záujem bol o byty, za najvyhľadávanejšie lokality označil Tomáš Letovanec z nemenovanej trnavskej realitnej kancelárie sídliská ako Družba, Prednádražie a Linčianska.

„Ale nedá sa povedať, že niektorá z lokalít bola podpriemerná. Všeobecne sa dá povedať, že dopyt po bytoch bol vyšší ako ich ponuka, čo ťahalo ceny nahor,“ doplnil s tým, že záujem je o všetky typy bytov.

Ceny stúpli aj o 15 percent

Ceny bytov rástli viac-menej rovnomerne a medziročný nárast stúpol približne o 10 až 15 percent. Nárast cien novostavieb sa prejavil až v druhej polovici roka, kedy ich ťahali vysoké ceny pozemkov a zvyšovanie cien vstupov developerov. Pozemky v okolitých dedinách prekročili miestami aj 100 eur za meter štvorcový,“ priblížil Letovanec.

Tento rok by sa malo zvyšovanie zastaviť. Dôvodom má byť aj vyššie uvedené sprísnenie podmienok pre získanie hypotekárnych úverov, čo bude viesť k zníženému dopytu po nehnuteľnostiach.

Podľa jeho slov v Trnave chýbajú najviac jedno- a dvojizbové byty. „Štatisticky je nových bytov v Trnave stále málo. Trnava je moderné mesto s dobrou ekonomikou a developeri majú určite preverené, či bude dostatočný záujem o typ nehnuteľnosti, ktorý ponúkajú. Všetko vyrieši trh a záleží od kvality projektov, ktoré ponúknu,“ skonštatoval.

Aj v susedných Piešťanoch evidujú na realitnom trhu enormný nedostatok bytov a stavebných pozemkov.

„Nové lokality nie je kde otvárať. Zaujímavá je tak každá dobrá ponuka v tomto segmente, neexistuje zlá adresa,“ sprostredkoval Andrej Bartovic z piešťanskej realitnej kancelárie.

Podľa jeho slov počas minulého roka sa nehnuteľnosti v ponuke piešťanských realitných kancelárií dlho „neohriali“. „Nedostatok bytov, domov i pozemkov spôsobil, že ľudia kupovali rýchlo, nevyčkávali,“ doplnil. Ceny rástli aj tu, približne o desať percent.

Nedostatok nehnuteľností v kúpeľnom meste kompenzujú developeri zvýšenou ponukou bývania v okolitých obciach. Majú dobre zmapovaný trh a reagujú na vysoké ceny bytov v Piešťanoch. „Preto ponúkajú najmä 4- až 5-izbové rodinné domčeky s pozemkami okolo 500 metrov štvorcových a cenou od 100 000 do 150 000 eur.

Sťahujú sa do okolitých obcí

„Vo Vrbovom, ale aj v každej dedine okolo Piešťan dnes vyrastá aspoň jeden projekt ponúkajúci na predaj pozemky či rodinné domy,“ podčiarkol Bartovic.

Pre svoju polohu a dostupnosť na bicykli sú v okolí Piešťan najviac vyhľadávané obce Banka či Moravany nad Váhom. Atraktivita ďalších obcí, ako napríklad Veľkého Orvišťa, Ostrova a Trebatíc, by sa výrazne zvýšila, pokiaľ by sa podarilo vybudovať bezpečné cyklotrasy,“ myslí si.

A s čím možno podľa Bartovica tento rok rátať? „Na trhu je naďalej dostatok kapitálu a nedostatok ponúk. Žiadny zásadný prepad cien preto neočakávam, kvalitná ponuka sa bude v Piešťanoch a okolí naďalej predávať za rekordné ceny. Menej atraktívne, najmä staršie domy, sa však budú predávať pomalšie a kupujúci budú mať priestor aj na zjednávanie,“ uzavrel Bartovic.

prevzaté: www.sme.sk – https://mytrnava.sme.sk/c/22031877/realitny-makler-zasadny-prepad-cien-bytov-v-tomto-roku-neocakavam.html

Fotografia – Erik Ďuriš Piešťany – http://www.eriino.sk/uvod

Mohlo by sa Vám páčiť