Kancelária vs. kancelária

Realitný trh je v súčasnosti na Slovensku ako trh s jablkami na jeseň. Niektoré sú červené, žlté alebo zelené, niektoré sladké, iné trpké, šťavnaté, suché, prehnité, červivé, prezreté alebo nedozreté, lacné a predražené, obité, veľké, malé, jablká, ktoré sa tvária chutne, a pritom nie sú a opačne.

Kto si myslí, že sa naráža na nehnuteľnosti, je na omyle. Jablkami sa myslia realitné kancelárie, resp. správanie sa realitných kancelárií voči svojim klientom a konkurencii. Je preto potrebné poodhaliť Realitu v realitách.

Najprv by som vám chcel poodhaliť všeobecnú pozíciu realitnej kancelárie u nás. V prepočte na 25-tisícové mesto tu pôsobí cca 41 realitných kancelárií. Niektoré sú menšie – “garážové”, niektoré väčšie – vlastné kancelárske priestory. 

 Menšie – “garážové” o jednom človeku, ktorý zároveň môže byť v tom lepšom prípade právnik alebo stavbár, v tom horšom napr. predavačka v kvetinárstve, alebo upratovač v obchodnom centre. Takéto osoby väčšinou nežijú z realitnej činnosti. Majú iný biznis a túto prácu považujú ako príležitostné privyrobenie a využívajú len bezplatné inzertné realitné servery.                                                                                                                             

Nájdu sa výnimky, ktoré sa zúčastňujú napríklad dražieb a disponujú dostatočnou hotovosťou. Tu je dobrá správa je, že títo ľudia vedia čo robia, poznajú zákony a väčšinou sú zbehlí v tom čo robia. 

Vráťme sa ku “garážovým” realitným kanceláriám a kvalite ich služieb. Budete asi súhlasiť, že jedným z faktorov, ktoré ovplyvňujú kvalitu služieb, je prax, inými slovami množstvo predaných alebo prenajatých nehnuteľností. Ani 10 školení Vám nevie nahradiť, aj keď sú prospešné, prax. Pretože každý prípad je individuálny a aj každý klient má osobitné požiadavky. Ak sa teda bavíme o “garážovej” realitnej kancelárií, ktorá sa skladá z jedno-maklérskeho tímu, tak daný maklér sa nemá ani s kým poradiť. Ďalším z faktorov ovplyvňujúcim kvalitu služieb je vývoj technológií a zapracovaním ich do práce realitného makléra. Nie všetci využívajú nové technológie a keď ich aj používajú nemusia vedieť správne použiť a tým trpí hlavne klient, ktorý nedostane dostatočnú kvalitu inzercie za ktorú dostáva maklér svoju odmenu. Môžete si urobiť svoj názor, kto to ako robí, ak si pozriete uverejnené inzeráty nehnuteľností na dostupných portáloch.

Robí to zlú krv v oboch revíroch. Ako u ľudí ( klientoch ), tak aj v radoch realitných kancelárií. Klientom neposkytne primerané služby, ani bezpečnosť a istotu. Ostatným realitným kanceláriám robí zlé meno, šíri negatívne referencie a v neposlednom rade ukrajuje kúsky z malého koláča, akým je realitný trh v súčasnosti.                                                                                                                 

  Zhrnutie? Je Kancelária a kancelária. Nie všetci chcú len zarobiť, ale snažia sa Vám aj pomôcť pri predaji, kúpe, prenajatí či prenajímaní nehnuteľnosti.

Autor článku: Jozef Haring

Mohlo by sa Vám páčiť