Hypotekárny trh má za sebou posledné sprísňovanie.

Sprísňovanie podmienok na slovenskom hypotekárnom trhu je oficiálne zavŕšené, aspoň na nejaký čas určite. 1. júla totiž došlo k poslednému zníženiu limitov smerodajných pre poskytovanie hypoték s vyššími hodnotami LTV a DTI.

Podmienky na trhu s hypotékami sa začali sprísňovať ešte pred rokom. NBS však v spolupráci s hypotekárnymi bankami naplánovala tento proces na viacero postupných etáp. Práve 1. júla 2019 nastala posledná z nich, ktorá uzatvára harmonogram termínov vedúcich k obmedzeniu hypoúverov s vyšším LTV a DTI.

Hypoúverov s LTV nad 80 % bude už len pätina

100 % hypotéky sú minulosťou už dlhšie, 90 % to majú zrátané od minulého roka. Od 1. júla sú menej dostupné aj tie s pomerom LTV od 80 do 90 %. V rámci ich obmedzenia sa k nim po novom dostane už len 20 % žiadateľov.

Podiel 80-90 % hypoték zo všetkých schválených hypoték:

ObdobiePodiel schválených hypoték
od 1.7.201835 %
od 1.10.201830 %
od 1.1.201925 %
od 1.7.201920 %

Menej aj hypoték pre žiadateľov s DTI nad 8

V rámci sprísňovania podmienok sa od 1. júla obmedzuje aj počet hypoúverov schválených klientom, ktorých DTI, teda pomer všetkých dlhov klienta k jeho ročnému príjmu, presahuje daný koeficient 8. Po novom môže ich podiel tvoriť už len 5 %. V prípade žiadateľov do 35 rokov, ktorí žiadajú o hypotéku pre mladých, sa však stále berie do úvahy 5 % výnimka. 5 % týchto žiadateľov tak môže disponovať dlhmi vo výške 9-násobku svojich ročných príjmov.

Séria obmedzení zo strany NBS končí. Podľa doterajších štatistík zatiaľ nenapĺňa očakávania ich autorov. Zadlženosť slovenských domácností je ďalej rekordná a objem hypoték dosahuje nadpriemerné čísla. To môže časom viesť k návrhu ďalších opatrení, ktoré by dlhodobý trend zadlžovania pribrzdili.

Prevzaté: topreality.sk
text: Róbert Bosák
obr. Pixabay.com

Mohlo by sa Vám páčiť