Výstavba napreduje.Vlani bolo dokončených najviac bytov a domov za posledných pár rokov.

Výstavba bytov a domov vlani nedosahovala také dobré čísla, na aké sme boli zvyknutí z predchádzajúcich období. Napriek tomu sa jej podarilo zaznamenať niekoľko dobrých výsledkov.

ŠÚ SR sa v rámci tvorby rôznych štatistík spojených s výstavbou zameriava aj na sledovanie počtu dokončených bytov a domov. Práve tento ukazovateľ priniesol minulý rok veľmi dobré výsledky, dokonca šlo o najvyššie čísla za pár rokov po sebe. Podarilo sa to napriek tomu, že počet rozostavaných bytov a počet pripravených projektov ťahal za kratší koniec.

Viac ako 6 100 hotových bytov za rok

Dokončiť vyše 6 100 nových bytov za 12 mesiacov sa nepodarilo už dlhšie. V minulom roku sa ich celkový počet vyšplhal na6189. Tomuto výsledku pomohlo najmä to, že projekty boli rozostavané ešte pred zavedením júlových opatrení NBS, ktoré pritvrdili podmienky na trhu s úvermi. Dopyt po úveroch však zatiaľ neklesá, takže byty sa môžu vo veľkom stavať ďalej.

Domov sa dokončilo dvojnásobne viac

Rodinných domov bolo minulý rok dokončených vyše 2-násobne viac ako bytov. Štatistiky hlásia, že ich počet dosiahol k 31. decembru celkovo až 12 687. V prípade domov by takýto trend mal pokračovať aj v tomto roku. Niektorí analytici totiž predpovedajú, že ich má opäť pribudnúť viac ako 10 000.

Za vysokým počtom dokončených bytov aj domov stojí práve silný dopyt po bývaní. Ten síce s výnimkou vybraných lokalít naďalej prevyšuje ponuku, no tá bola v porovnaní s rokmi 2016 a 2017 o niečo slabšia. Platilo to najmä v 3. kvartáli, po ktorom ale prišiel silnejší záver roka, kedy sa rozostavali viaceré projekty. Tie sa majú dokončiť práve v tomto roku, čo má udržať počet dokončených bytov a domov na vysokej úrovni.

Prevzaté z TopReality.sk

Zdroje: www.statistics.sk, www.sita.sk

Foto: wamu.org

Mohlo by sa Vám páčiť